ΑΛΙΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Άλιμος: Το φιλμ από τη δεκαετία του ’60 που περιγράφει μια μέρα στο Σχολείο Χατζηκωνσταντίνου

Το βουβό φιλμ που περιλαμβάνει πλάνα από αίθουσα της Σχολής Χατζηκωνσταντίνου στον Άλιμο, περιγράφει με τη δύναμη της εικόνας πώς ήταν η καθημερινότητα σε ένα σχολείο της δεκαετίας του ’60.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο από το αρχείο του Νικόλαου Αθανασόγλου δείχνει τη σχολική ζωή στη δεκαετία του ’60, σε ένα σχολείο των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα τον Άλιμο. Το φιλμ περιλαμβάνει πλάνα από μια αίθουσα της Σχολής Χατζηκωνσταντίνου (Θεμιστοκλέους και Υψηλάντου), η οποία λειτούργησε στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το «Αμερικανικόν Κολλέγιον Θηλέων (Pierce College)».

Τελευταία τάξη του, πρωτοποριακού, για το 1963 μικτού Γυμνασίου. Μαθητές που συζητούν λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα. Οι μαθήτριες με τις μπλε ποδιές και τους λευκούς γιακάδες. Ο καθηγητής εισέρχεται και ανεβαίνει στο βάθρο που βρίσκεται η έδρα. Οι μαθητές σηκώνονται ως ένδειξη σεβασμού και κάθονται στα παραδοσιακά θρανία. Το μάθημα ξεκινά και τα πρόσωπα βυθίζονται στα σχολικά εγχειρίδια.

Άλλοτε οι καθηγητές κάνουν εισήγηση και οι μαθητές παρακολουθούν σημειώνοντας, άλλοτε ελέγχουν με προσοχή το τετράδιο του μαθητή που στέκεται με προσοχή και δισταγμό δίπλα τους. Τα παράθυρα δίχως κουρτίνες είναι πρόθυμα να κλέψουν την προσήλωση των εκπαιδευόμενων. Και κάπως έτσι κυλά η μέρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button