ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Τα πλάνα για νέο δημαρχείο, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και οι πρώην βίλες της ΥΠΑ

Με αφορμή την απόφαση για παραχώρηση 235 στρεμμάτων εντός και εκτός των ορίων του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, το ΝouPou μίλησε με τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο για τα 32 οικόπεδα που έλαβε στο πλαίσιο αυτής και το πώς θα τα αξιοποιήσει, αλλά και τα γενικότερα πλάνα του, όπως η δημιουργία νέου δημαρχείου και η κατασκευή Μεγάρου Ποντίων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
03/10/2022 Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης

Στη δημιουργία του νέου δημαρχείου που θα στεγάσει τις ανάγκες της δημοτικής αρχής θα προχωρήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα ο Δήμος Αργυρούπολης- Ελληνικού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο NouPou ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Κωνσταντάτος, «θα πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο τις λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του οποίου θα παρουσιάσουμε προσεχώς. Το νέο δημαρχείο θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και θα ενώνει τους δύο δήμους Αργυρούπολης και Ελληνικού, όντας ένα σύγχρονο ακίνητο που θα πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές τόσο από πλευράς υλικών κατασκευής όσο και από πλευράς εγκαταστάσεων και σχεδιασμού».

Στο πλάνο η δημιουργία του Μεγάρου Ποντίων – Σε εξέλιξη η κατασκευή του κτιρίου ΑμΕΑ
Στον σχεδιασμό του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για το προσεχές χρονικό διάστημα είναι και η κατασκευή του Μεγάρου Ποντίων, το οποίο θα δημιουργηθεί στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, την χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει εξολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και να είναι έτοιμο προς χρήση εντός του 2025. Ένα ακόμη project που υλοποιείται από πλευράς του δήμου σε οικόπεδο όμορο με τις εγκαταστάσεις του καταστήματος Praktiker στα σύνορα Αργυρούπολης – Ελληνικού, είναι και το κτίριο ΑμΕΑ. Το συγκεκριμένο κτίριο όπως λέει ο κ. Κωνσταντάτος έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται από τη Lamda Development, η οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης του ακινήτου. Θα πρόκειται μάλιστα για το πρώτο κτίριο που υλοποιείται και παραδίδεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επένδυσης εντός του Ελληνικού και θα συστεγάσει τεσσάρους συλλόγους ΑμΕΑ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στις περιοχές του Αλίμου και του Ελληνικού. Ο λόγος για την Αμυμώνη, τον Ερμή, τη Νίκη-Victor Artant και τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Η συγκεκριμένη επένδυση που χρηματοδοτείται από τη Lamda έχει συνολικό ύψος 15 εκατομμυρίων ευρώ και το γεγονός ότι είναι το πρώτο ακίνητο που θα είναι έτοιμο προς παράδοση στους ενοίκους του, ενέχει έναν ειδικό συμβολισμό που σχετίζεται με τον κοινωφελή του χαρακτήρα.

«Ο πολυετής αγώνας που δώσαμε τόσο για να γίνει η επένδυση όσο και η αξιοποίηση των χώρων που κατείχε ο δήμος, ο οποίος παραχώρησε αρκετά στρέμματα για να διευκολύνει την επένδυση, ευοδώθηκε. Οι χώροι που διέθεσε ο δήμος για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση επιστράφηκαν εις το πολλαπλάσιο και τα διοικητικά μας όρια αναγνωρίστηκαν στα σημεία που υποστηρίζαμε ότι είχαμε δικαιοδοσία ως δήμος», αναφέρει ο Γ. Κωνσταντάτος.
32 οικόπεδα στην κατοχή του δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού
Ο δήμαρχος της περιοχής αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή ο δήμος Αλίμου έχει παραλάβει 32 οικόπεδα στο πλαίσιο της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που υπεγράφη για την παραχώρηση 235 στρεμμάτων εντός και εκτός των ορίων του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, στους δήμους Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γλυφάδας και Αλίμου. Επιπλέον όμως πρόκειται να παραλάβει και άλλες εκτάσεις όπως είναι το πάρκο της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για έναν χώρο 12 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στο γειτονικό οικόπεδο με εκείνο που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το κτίριο ΑμΕΑ. Ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει εκπαιδευτικό βοτανικό κήπο, παιδική χαρά, γήπεδο 5Χ5, πάρκο σκύλων, χώρο για πιν νικ και χώρο θερινού κινηματογράφου. Βάσει των σημερινών δεδομένων και σύμφωνα με την κατ’ αναλογία παραχώρηση γης στους τρεις δήμους πέριξ του Ελληνικού από το υπουργείο Οικονομικών, από τα 235 στρέμματα ο δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού θα λάβει 165 στρέμματα όπως σημειώνει ο κύριος Κωνσταντάτος. «Ωστόσο τα στρέμματα που θα λάβουμε θα είναι σημαντικά περισσότερα, εάν υπολογίσει κανείς και την επιπλέον ακίνητη περιουσία που μας παραχωρείται όπως είναι το πάρκο Αγίας Παρασκευής».


Σημειώνεται ότι στο δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού έχουν επίσης παραχωρηθεί και τρία διατηρητέα, έναν εκ των οποίων θα μετατραπεί σε δημοτικό γηροκομείο. Τα εν λόγω διατηρητέα βρίσκονται στο κάτω Ελληνικό σε τρεις διατηρητέες βίλες εποχής, όπου κατά το παρελθόν στέγαζαν τα διοικητικά γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σε αυτά μελλοντικά πρόκειται να εγκατασταθούν πολιτιστικές υπηρεσίες και σύλλογοι του δήμου.

Εγκαινιάζονται το θέατρο «Νίκος Κούρκουλος» και η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Ελληνικού
Στην κατοχή του δήμου βρίσκεται επίσης ένα οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η συνολική του έκταση ανέρχεται στα 16 στρέμματα. Σε αυτό πρόκειται να κατασκευαστούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Σε ό,τι αφορά την δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτισμού που έχει αναλάβει, το νέο δημοτικό θέατρο Νίκος Κούρκουλος εγκαινιάζεται εντός του Οκτωβρίου, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ελληνικού εγκαινιάζεται τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη περίπτωση για ένα έργο που αφορά στην κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο δημοτικό σχολείο Ελληνικού, μία σύμβαση που υπεγράφη από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο το 2017. Θα διαθέτει στεγασμένο χώρο αύλησης και γυμναστικής στο ισόγειο του κτιρίου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή, καμαρίνια και ιματιοθήκη στον πρώτο όροφο, πατάρι με αποθηκευτικό χώρο όπου θα βρίσκεται και το κουβούκλιο προβολών, ηχητικών και φωτισμών. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται με βάση τον σχετικό προϋπολογισμό στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Στον προγραμματισμό του δήμου είναι εκτός των άλλων η υλοποίηση και επιμέρους έργων υποδομής όπως ασφαλτοστρώσεις και νέα πεζοδρόμια στο άμεσο μέλλον.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button