ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΚΟΙΝΩΝΙΑΝ.ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την έξωση του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, απο τον Άγιο Κοσμά

Για «μεγάλη αδικία» σε βάρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, κάνουν λόγο, με κοινή ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδίες ιστιοπλοϊας, κωπηλασίας και Κανόε-Καγιάκ και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Το μοναδικό ναυταθλητικό σωματείο του απόδημου Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού, με 300 αθλητές, ειδοποιήθηκε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να εγκαταλείψει τον χώρο που του είχε παραχωρηθεί στο ΕΑΚΝ του Αγίου Κοσμά και πλέον αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία του. Δείτε την ανακοίνωση:

Οι Ναυταθλητικές ομοσπονδίες Ιστιοπλοΐας (ΕΙΟ), Κανόε – Καγιάκ (ΕΟΚ-Κ), Κωπηλασίας (ΕΚΟΦΝΣ) ζούμε το πρωτοφανές γεγονός, ένα από τα ιστορικότερα σωματεία μέλος μας, να αναγκάζεται να σταματήσει την λειτουργία του στον βωμό του χρήματος και της κακώς εννοούμενης επιχειρηματικότητας και το κράτος να είναι απλός παρατηρητής.

Συγκεκριμένα, θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, το κράτος να μην αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις του στον Αθλητισμό και συγκεκριμένα προς τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών και να μην διορθώνει λαθεμένες ενέργειες του, που οδηγούν στο κλείσιμο ενός Αθλητικού Ομίλου που έχει δώσει στην Ελλάδα τόσα Ολυμπιακά και Διεθνή μετάλλια.

Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, το μοναδικό ναυταθλητικό σωματείο του απόδημου Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού που λειτουργεί στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, τιμώντας τα Ελληνικά χρώματα, εκδιώχθηκε από τις εγκαταστάσεις του, που ΔΙΚΑΙΑ του είχαν παραχωρηθεί στην παραλία του Αγ. Κοσμά για να υπάρξει οικοδομική ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το παραλιακό μέτωπο.

Τονίζουμε το ΔΙΚΑΙΑ διότι η παραχώρηση έγινε, επειδή ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ διέθεσε τις εγκαταστάσεις του, για να στεγαστεί εκεί η διοίκηση του Πολεμικού μας Ναυτικού στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην χώρα.

Οι Έλληνες της διασποράς τίμησαν αυτή την ενέργεια και με δάνεια και δωρεές τους κατασκεύασαν αθλητικές και κτηριακές εγκαταστάσεις, πρότυπο για τον ναυταθλητισμό ακόμα και τώρα.

Σήμερα όμως το κράτος, πήρε τον χώρο τον έδωσε στον επενδυτή και χωρίς ΚΑΜΙΑ μέριμνα για το μέλλον κατεδάφισε τις εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν είχε δώσει δραχμή και έδιωξε τον ΕΝΟΑ από το φυσικό του περιβάλλον.

Ο ΕΝΟΑ όμως δεν λύγισε. Βοήθησαν άλλοι Όμιλοι της περιοχής και όλες οι Ομοσπονδίες και φιλοξενούμενος δωρεάν στις εγκαταστάσεις τους, συνέχισε την δραστηριότητά του χαρίζοντας στην χώρα Ολυμπιακά και Παγκόσμια μετάλλια, με τη ελπίδα ότι, όπως του υπόσχονταν πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες, θα έλυναν το θέμα με την επανεγκατάστασή του στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο της επένδυσης.

Το ενδιαφέρον όμως των επενδυτών και η φημολογούμενη ζήτηση, διαφοροποίησε τις αρχικές θέσεις των αρμοδίων και σήμερα ο ΕΝΟΑ διώχνεται από τον χώρο που είχε μισθώσει στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, αφήνοντας στον δρόμο 300 αθλητές μας, όταν μάλιστα μόλις πρόσφατα αθλητής του ΕΝΟΑ κατέκτησε Χρυσό Παγκόσμιο Μετάλλιο.

Επειδή θεωρούμε ότι, τέτοιες ενέργειες βλάπτουν καίρια το αθλητικό ιδεώδες για το οποίο πιστεύουμε ότι προσπαθούμε,

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τον κ. Πρωθυπουργό και τον κ. Υφυπουργό Αθλητισμού να αναλογισθούν τις ευθύνες και διαβεβαιώσεις τους, έστω και την τελευταία στιγμή, να λύσουν το θέμα, να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις του κράτους και επαναεγκαταστήσουν τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στον φυσικό του χώρο στο παραλιακό μέτωπο του Αγ. Κοσμά.

Διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν υπάρχουν 100 μ. παραλία για αθλητική δραστηριότητα σε παραλιακό μέτωπο πάνω από 3.500,00 μ.

Έξωση Ε.Ν.Ο. Αιγυπτιωτών: Μήνυμα συμπαράστασης από το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών

Αξιότιμε Πρόεδρε και Μέλη του Δ.Σ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) αναγνωρίζοντας τη σημαντική αθλητική προσφορά του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυτιωτών (ΕΝΟΑ) στον ελληνικό αθλητισμό, εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του σχετικά με το μέλλον των ερασιτεχνικών κλάδων άθλησης και ειδικά των ναυταθλητικών, μετά και τη δεύτερη απόφαση περί αναγκαστικής αποχώρησης του Ε.Ν.Ο.Α από τον Αγ. Κοσμά χωρίς να βρεθεί άλλος χώρος μετεγκατάστασης, παρά τις διαβεβαιώσεις. Υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Στον ΕΝΟΑ παραχωρήθηκαν εγκαταστάσεις από την Πολιτεία ως αναγνώριση της προσφορά του στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μη εξαιρούμενης της έντονης διείσδυσής του στον κοινωνικό ιστό της χώρα μας, έχει αναδείξει μια σειρά Ολυμπιονικών όπως οι Γιάννης Βώσσος (Υδατοσφαίριση Μόσχα 1980), Μπισκιτζή Χρύσα (Κωπηλασία, Πεκίνο 2008), Βιργινία Κραβαριώτη (Ιστιοπλοΐα, Πεκίνο 2008), Σοφία Ασουμανάκη (Κωπηλασία, Ρίο 2016), Σπύρος Γιάνναρος (Κωπηλασία, Ρίο 2016).

Σήμερα στο δυναμικό του ανήκουν αθλητές που προετοιμάζονται για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπως οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κωπηλασία Αντώνης Παπακωνσταντίνου (πρόσφατα βραβευμένος από τον ΠΣΑΤ), και Γιάννης Καλανδαρίδης αλλά και πολλοί άλλοι κορυφαίοι αθλητές από τα τέσσερα ολυμπιακά αθλήματα, το μέλλον των οποίων διαγράφεται πλέον αβέβαιο.

Αναμένουμε την επίλυση του προβλήματος της εγκατάστασης του ιστορικού αυτού ερασιτεχνικού Σωματείου ώστε αφενός να διατηρηθεί σε ισχύ και η υπόσταση η ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί στο Έθνος και αφετέρου να μπορέσουν απερίσπαστοι οι αθλητές να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους, επ’ ωφέλεια του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος

Σταυρούλα Ζυγούρη

Ο Γεν. Γραμματέας

Σωτήριος Τράκας

notia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button