ΒΟΥΛΑ-ΒΑΡΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΝ.ΠΡΟΑΣΤΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Βούλα του αύριο: Τα ανοιχτά επενδυτικά μέτωπα και οι αλλαγές που έρχονται

Το project στη Β’ Πλαζ, το μυκονιάτικο Sea Satin που έρχεται στη Βούλα, το πολυτελές κάμπινγκ της Grivalia Hospitality και το πρώτο members club στα Νότια είναι μερικές από τις μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν το νέο πρόσωπο της περιοχής για την επόμενη δεκαετία.

Δραστικές είναι οι αλλαγές που έρχονται σε μία ακόμα περιοχή των νοτίων προαστίων μέσα στα επόμενα χρόνια, τη Βούλα. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι το γεγονός ότι οι οικιστικές ή και ευρύτερες κτιριακές αναπτύξεις θα έχουν ήπιο χαρακτήρα σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως ο Άλιμος και η Γλυφάδα, κάτι που έχει γίνει σαφές κυρίως από πλευράς της παρούσας δημοτικής αρχής και του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Η περιοχή αναμένεται να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά και κυρίως να αξιοποιηθούν υποδομές και τοπόσημα που θα σηματοδοτήσουν το νέο πρόσωπό της για την επόμενη δεκαετία. Κυριαρχούν οι επενδύσεις από πλευράς των Αμερικανών της Henderson Park και της Hines, ένα έργο που πέρασε από αρκετές περιπέτειες, πριν επέλθει ειρήνη κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και των επενδυτών, με την παραχώρηση 11,5 στρεμμάτων από την εταιρεία συμφερόντων των επενδυτών, VHPH, προς τον δήμο. Η έκταση αυτή θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και ελεύθερης πρόσβασης για τους περίοικους και τους διερχόμενους πολίτες.

Θυμίζουμε ότι εκεί θα δημιουργηθεί ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα με 400 κατοικίες, όπως προβλέπεται από το αρχικό πλάνο της επένδυσης. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης που αφορά στην έναρξη της κατασκευής του, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και το πιθανότερο μετά το καλοκαίρι να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Στις σημαντικές επενδύσεις που επίσης θα αλλάξουν προς το θετικότερο τη φυσιογνωμία της παραλιακής ζώνης της Βούλας, είναι και η δημιουργία του πολυτελούς Business Club της Hilton στη Β’ Πλαζ της Βούλας για τους πελάτες της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας. Στην ίδια επένδυση προβλέπεται η ανάπλαση της παραλίας με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα είναι προσβάσιμη στο κοινό με το ανάλογο αντίτιμο κατά την είσοδο.

Η επένδυση αυτή υλοποιείται από την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και του ομίλου Olayan, με τη συμμετοχή του Ντίνου Κόκκαλη και του Γιώργου Προκοπίου, οι οποίοι διατηρούν ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με την προς αξιοποίηση έκταση.

Η επένδυση της Athens Beach Club Α.Ε. της εταιρείας που έχουν συστήσει οι επενδυτές για τη διαχείριση της Β’ Πλαζ Βούλας, ανέρχεται σε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ. Έχοντας πλέον λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμβισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), αυτό που εκκρεμεί είναι η έγκριση από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Στα κατασκευαστικά δρώμενα της Βούλας εντάσσεται και το πρώην κέντρο διασκέδασης La Isla Bo, στη λεωφόρο Καραμανλή 14. Το ακίνητο έχει αποκτήσει ο Κύπριος εφοπλιστής και κάτοικος της περιοχής Βασίλης Μιχαήλ.

Στο σημείο, η έλλειψη πεζοδρομίου για την κίνηση των πεζών αποτέλεσε την κύρια αιτία για τη διακοπή της ανακατασκευής του κτιρίου. Πρόσφατα όμως βρέθηκε λύση στο θέμα, καθώς μετά από ενέργειες που έκανε ο Δήμος θα δημιουργηθεί πεζοδρόμιο πλάτους περίπου 2,20 μέτρων με την συναίνεση των ιδιοκτητών. Χρειάστηκε η εκπόνηση νέας στατικής μελέτης, η οποία πλέον βρίσκεται υπό έγκριση από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Το πεζοδρόμιο που θα δημιουργηθεί θα έχει τη λογική της ημιαψίδας, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση των πεζών στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο της Βούλας.

O επιχειρηματίας Ζαννής Φραντζέσκος, γνωστός από το Nammos της Μυκόνου, έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει στον συγκεκριμένο χώρο εστιατόριο Sea Satin με μουσική, το οποίο όμως θα αποτελεί χώρο αναψυχής και επομένως θα έχει ήπιο χαρακτήρα αξιοποίησης, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, λόγω του ότι βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Πρόβλεψη για συστέγαση όλων των υπηρεσιών του δήμου σε ένα κεντρικό Διοικητήριο στη Βούλα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τύχη που θα έχει μελλοντικά το δημαρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το NouPou, στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία ενός κεντρικού διοικητηρίου στην περιοχή της Βούλας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δημαρχείο καθώς και άλλες διοικητικές υπηρεσίες στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να συνενωθούν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα οι δημοτικές υποδομές είναι πολυδιασπασμένες, καθότι στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι σε διαφορετική έδρα βρίσκεται η Κεντρική Διοίκηση, η Κοινωνική Υπηρεσία, η Πολεοδομία, η Υπηρεσία Κοιμητηρίων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Μάλιστα στον ίδιο σχεδιασμό θα ενταχθεί και η δημιουργία πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου. Θα θυμίσουμε ότι το υφιστάμενο δημαρχείο αποτελεί ιδιοκτησία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και παραχωρείται στον δήμο της περιοχής για τις ανάγκες του.

Το πολυτελές κάμπινγκ της Grivalia Hospitality και το πρώτο members club στα Νότια

Μία ακόμα από τις σημαντικές επενδύσεις, η οποία ολοκληρώνεται φέτος το καλοκαίρι, αφορά στην κατασκευή του νέου πολυτελούς κάμπινγκ της Grivalia Hospitality στη Βούλα. Η Grivalia Hospitality τρέχει παράλληλα αυτή την περίοδο μαζί με τη Dimand και την κατασκευή των Αστεριών της Γλυφάδας. Και οι δύο επενδύσεις θα είναι έτοιμες το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά το κάμπινγκ της Βούλας, βρίσκεται στην πρώην τουριστική κατασκήνωση του ΕΟΤ. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, η Grivalia Hospitality θα παραδώσει προς χρήση μία πολυτελή τουριστική εγκατάσταση με σκηνές στα πρότυπα του glamping (από τις λέξεις glamorous και camping).

Στο εγχείρημα της Grivalia Hospitality προβλέπεται και η δημιουργία του πρώτου private members club στα νότια προάστια. H επένδυση υλοποιείται σε συνολική έκταση 45 στρεμμάτων. Θα περιλαμβάνει 30 πολυτελείς σκηνές, χώρους εστίασης, beach club, kids-club και private members club. Στην έκταση θα υφίστανται επίσης 8 γήπεδα τένις και 2 μικρά γήπεδα, spa και γυμναστήριο, εμπορικά καταστήματα.

Στάσιμη η αξιοποίηση του πρώην Palmie Bistrot

To κτίριο που βρίσκεται στο ύψος του Ασκληπιείου της Βούλας, το οποίο κατά το παρελθόν στέγαζε το κατάστημα εστίασης Palmie Bistro και κατά καιρούς ορισμένα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, χρήση η οποία έχει απαγορευθεί με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2004 της τότε υπουργού Βάσως Παπανδρέου, που μετά από μεταβατική περίοδο 10 ετών, επέτρεπε αποκλειστικά τη λειτουργία κέντρων αναψυχής (με έως και 3 όργανα και με όχληση όχι άνω των 80db). Eπομένως, επιτρέπεται μόνο η δημιουργία καταστήματος εστίασης.

Το κτίριο αυτό παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια. Προηγήθηκε έξωση του παλαιού μισθωτή Γιώργου Κουτρολιά και πλέον έχει παραχωρηθεί μισθωτικά από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στην οποία ανήκει προς την επιχειρηματική οικογένεια Δασκαλαντωνάκη (όμιλος ξενοδοχείων Grecotel), η οποία υπομισθώνει την Α’ πλαζ Βούλας στη Hill International. Το γεγονός ότι αφενός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νυχτερινό κέντρο αλλά και το ότι η πλευρά Δασκαλαντωνάκη ζητάει υψηλό τίμημα για τη μίσθωση του πρώην Palmie, θεωρούνται οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες για τη μη αξιοποίησή του έως και σήμερα.

Κομβικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Την ίδια στιγμή, σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται από τον δήμο της περιοχής το πρώτο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που υλοποιείται στην Ελλάδα. Θα τύχει εφαρμογής σε όλο το εύρος του δήμου και θα έρθει να συνενώσει τα υφιστάμενα γενικά πολεοδομικά σχέδια της Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης, τα οποία σε πολλά σημεία μεταξύ τους είναι αντικρουόμενα. Στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο δήμος πρόκειται να σχεδιάσει όλες τις λειτουργίες της πόλης και πώς αυτές θα υφίστανται για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Θα αφορά στην εκπόνηση μελετών για το πού θα βρίσκεται το πολεοδομικό κέντρο, αθλητικές, δημοτικές και σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και ποιες αναπτύξεις θα ακολουθήσουν. Ωστόσο το ενδιαφέρον του Δήμου δεν υφίσταται παρά μόνο για ήπιες αναπτύξεις, δεδομένου ότι περικλείεται από αστικό και περιαστικό πράσινο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στόχο, τουλάχιστον της παρούσας δημοτικής αρχής να πλήξει τους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση καταγραφής για τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στον δήμο, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης και παρεμβάσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους. Οι προτάσεις αυτές τίθενται προς επεξεργασία, με την επόμενη διοίκηση του Δήμου μετά τις προσεχείς εκλογές, να αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο με τρεις εναλλακτικές προτάσεις, ούτως ώστε η νέα διοίκηση να εξετάσει κατά πόσο συμφωνεί ή επιζητά περαιτέρω τροποποίηση. Η τελική έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού θα χρειαστεί κατ’ επέκταση την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και αμέσως μετά θα εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Η περίπτωση του ΠΙΚΠΑ Βούλας
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επενδυτικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ Βούλας, η διαχείρισή του υπάγεται στις αρμοδιότητες της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαϊλίδη, και λόγω του προνοιακού του χαρακτήρα, είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη η αξιοποίησή του από ιδιώτες με άλλον χαρακτήρα από αυτόν που έχει σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Η πρόταση για τη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ από πλευράς το τοπικού δήμου είναι η μετατροπή του σε ευρωπαϊκό κέντρο για παιδιά με κινητικά και νοητικά προβλήματα, με προϋπόθεση την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, προκειμένου να φιλοξενεί στη διάρκεια του χειμώνα, παιδιά από τη Ελλάδα, αλλά και το καλοκαίρι, παιδιά από χώρες το εξωτερικού, τα οποία αντιμετωπίζουν κινητικά και νοητικά προβλήματα.

Ιδιωτικές επενδύσεις και στον τομέα της κατοικίας
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη Βούλα λαμβάνουν χώρα και σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις από την πλευρά κατασκευαστικών εταιρειών και επενδυτών στον τομέα της κατοικίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Mia Properties, η οποία αναπτύσσει πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς της η κατασκευή τεσσάρων πολυκατοικιών στην περιοχή της Βούλας.

nou pou

Related Articles

Back to top button