ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Γιώργο Αυτιά.

“Με μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας όλα θα βρουν το δρόμο τους”, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εκλογές και ξεκαθαρίζοντας ότι “η κάλπη της 21ης Μαΐου θα κρίνει τα πάντα”. Στη συνέχεια, τόνισε ότι “πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες”.

“Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019”.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι “καλοδεχούμενη η εκτόνωση της έντασης χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις θέσεις και τα δικαιώματα μας. Δεν θέλω να είμαστε σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Θέλουμε λιγότερη ένταση στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι αυτή η στροφή είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ισχυρές συμμαχίες και χαίρομαι που αυτή η πολιτική είχε αποτελέσματα. Η Τουρκία απομονώθηκε τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”.

Για τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ανέφερε: “Είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποια κόμματα έχουν αλλεργία να αναγνωρίσουν το έργο της Αστυνομίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας. Είχαμε πει ότι αυτά τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει καμιά δεκαριά φορές τη δική μου παραίτηση, καθώς και του μισού υπουργικού συμβουλίου… Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία”.

Για την ιδιωτικοποίηση του νερού: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου”.

“Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι “ο φράκτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους, αφήνοντας αιχμές για την τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε εξωτερικούς φράκτες. Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίησή τους για να καταλάβουν τι σημαίνει να φυλάει μια χώρα τα σύνορά της”.

“Το πακέτο παροχών του κ. Τσίπρα κοστίζει 45 δισ. ευρώ”
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά ότι “ο κ. Τσίπρας μιλάει για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και είναι ο άνθρωπος που τσάκισε στους φόρους της μεσαίας τάξης. Όταν τον ρώτησα στη Βουλή πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν ήξερε να μου απαντήσει. Το πακέτο παροχών του κ. Τσίπρα κοστίζει 45 δισ. ευρώ”.

ΕΣΥ και προσωπικός γιατρός
Για το ΕΣΥ, ανέφερε ότι είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της ΝΔ, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση. “Και με προσλήψεις γιατρών και με κίνητρα για να προσλάβουμε γιατρούς, γιατί έχουμε θέματα στα νησιά μας. Έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ”, είπε.

Για τον προσωπικό γιατρό, είπε ότι αρχίζει να λειτουργεί καλά ο θεσμός, όπως και ο προσωπικός φάκελος υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. “Έχουμε εντοπίσει πάνω από 5.000 γυναίκες που έμαθαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν, λόγω του προγράμματος. Και επειδή το έμαθαν νωρίς, έχουν καλές πιθανοτητες να γιατρευτούν”, είπε.

Με σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Ελλάδα δεν έχει από την περίοδο της κρίσης. “Έχουμε πετύχει 12 τέτοιες αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023“, τόνισε. “Κάτι τέτοιο θα δώσει επενδυτικές δυνατότητες”.

Με το νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. “Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε”, είπε. “Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων”.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς του 6%. “Έρχονται και λένε για το μαξιλάρι. Μα σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα”, είπε.

Κατώτατος μισθός και τριετίες
Για τις τριετίες είπε ότι “προφανώς και θα το εξετάσουμε”, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. “Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα”, είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων.

Επίσης εξήγγειλε ότι όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα.

Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας, ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ.”Το Καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει και το Βέλγιο.

“Είμαι έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος Σπίτι μου”
Για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετική πρώτη ανταπόκριση, που είναι απολύτως λογικό. “Μιλούσα συχνά με νέα παιδιά και νέα ζευγάρια και μου έλεγαν τον πόνο τους», ότι δεν μπορούσαν να φύγουν από την οικογένειά τους. “Δημιουργούμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, για παλαιότερα σπίτια έως το 2007, γιατί θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακαινιστούν παλαιά διαμερίσματα, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του δανείου να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ όσο θα πλήρωνε κάποιος για το ενοίκιο. Εφόσον εξαντληθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός, είμαι απολύτως έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος, εφόσον τρέξει καλά και έχει τη θετική ανταπόκριση“, είπε.

Επίσης ανέφερε ότι θα ξαναδούμε το πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση των εργαλείων.

Για την α’ κατοικία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πώληση των δανείων στα funds. “Υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, έχουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που αρχίζει και τρέχει“, με κούρεμα οφειλών. Αναβιώνουν οι 120 δόσεις και διευκολύνσεις για όσους δημιούργησαν χρέος την περίοδο της πανδημίας. Η ΝΔ θέλει να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά όχι να αναβιώσει το πρόβλημα του “δεν πληρώνω” και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Για το κόμμα Κασιδιάρη
Ερωτηθείς για την τροπολογία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο» για να μην εγκρίνει ο Άρειος Πάγος το κόμμα Κασιδιάρη, ανεξαρτήτως του ποιος παίζει τον ρόλο. «Αυτοί που γκρινιάζουν να έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και από εκεί και πέρα, η αρμοδιότητα περνά στον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Η τραγωδία στα Τέμπη
Για τα Τέμπη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει απολύτως καμία συγκάλυψη. Την αλήθεια θα τη μάθουμε από τη Δικαιοσύνη. «Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και από τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου», είπε για το δυστύχημα. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, μπορώ να εξασφαλίσω ότι η σύμβαση θα εφαρμοστεί. Αυτό το οποίο έγινε θα είναι μία αφορμή να συγκρουστούμε πιο τολμηρά με εστίες αναχρονισμού και ωχαδερφισμού που υπάρχουν στο Δημόσιο». Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε ότι απαιτείται αξιολόγηση παντού.

ΠΗΓΗ: newsit

Related Articles

Back to top button