ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο χάρτης τιμών πώλησης ακινήτων και ενοικίων στο β’ τρίμηνο του 2023

Σημαντική αύξηση συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης στο σύνολο των προαστίων της Αττικής στο β΄τρίμηνο του 2023, με πρωταθλητές τα νότια προάστια, τις περιοχές του κέντρου αλλά και του Πειραιά, ενώ στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος συνεχίζεται να βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας. 

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ανοδικού ρυθμού των τιμών πώλησης κατοικιών σε υψηλό επίπεδο διαδραματίζουν, εκ νέου, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν εισροές ξένων κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 32,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ότι “η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων της Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την ελκυστικότητα της, ειδικά για το υψηλών προδιαγραφών απόθεμά της”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, τo μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους αγοραστές, με την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, επικεντρώνεται στα νότια προάστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία το β’ τρίμηνο του 2023, η μέση ζητούμενη τιμή καταγράφει μέση αύξηση κατά 14,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Σήμερα, η μέση τιμή πώλησης για ένα σπίτι στα νότια προάστια ξεπερνά τα 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 3.061 ευρώ ανά τ.μ. έναν χρόνο πριν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, διαχρονικά, τα νότια προάστια της Αθήνας αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αγοράς real estate. Ακίνητα στις περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως η Βάρκιζα ή η Βουλιαγμένη, συγκέντρωναν σχεδόν διαχρονικά το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών.

Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, συνεχίζει να τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να καταγράφει αύξηση 11% και τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 1.887 ευρώ το τ.μ. (από 1.700 ευρώ το τ.μ., την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). 

Αύξηση 14,3% καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών στα Δυτικά προάστια, με την τιμή του τ.μ. να διαμορφώνεται στα 1.714 ευρώ. Στα βόρεια προάστια οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονται στα 2.846 ευρώ το τ.μ., σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε σχέση με πέρυσι. 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση τιμών που καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς στο β’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 21,4% και διαμορφώθηκαν στα 2.120 ευρώ το τ.μ. 

Ο χάρτης τιμών πώλησης ακινήτων και ενοικίων στο β’ τρίμηνο του 2023

Ενοικιάσεις κατοικιών 

Πάνω από τα 10 ευρώ το τ.μ. έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές ενοικίασης σπιτιών τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Στα νότια προάστια, οι τιμές στο β’ τρίμηνο του έτους κατέγραψαν άνοδο 6,80% και διαμορφώνονται στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα βόρεια προάστια κατέγραψαν άνοδο 6,7% και διαμορφώνονται σε 10,67 ευρώ το τετραγωνικό. 

Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές ενοικίασης έχουν ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ το τ.μ., με αύξηση 5,80%, ενώ στα 8,75 ευρώ και 8 ευρώ ανά τ.μ. κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης σε Πειραιά και Ανατολικά προάστια. 

Σε χαμηλότερα επίπεδα (7,63 ευρώ ανά τ.μ.) διαμορφώνονται οι τιμές στα δυτικά προάστια, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση 6,7% και οι τιμές διαμορφώνονται στα 8,48 ευρώ το τ.μ.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Related Articles

Back to top button