ΒΟΥΛΑ-ΒΑΡΗΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΝ.ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Παραλιακή: Τι συμβαίνει με την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου

Το αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις εξελίξεις και τις λεπτομέρειες για το έργο του ποδηλατοδρόμου της παραλιακής, που θα διατρέχει πολλούς νότιους δήμους, ξεκινώντας από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φτάνοντας μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες που αφορούν στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου στην Παραλιακή, από την Καλλιθέα έως και το δημαρχείο της Βούλας, με συνολικό μήκος 22 χιλιομέτρων.

Αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει αναλάβει τις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου και στη συνέχεια την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανακήρυξη του αναδόχου, εκκρεμούν οι τελικές εγκρίσεις για το έργο από τους συνεμπλεκόμενους φορείς, που είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι των περιοχών που θα διατρέχει το έργο όταν ολοκληρωθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εντατικοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσει την έναρξη του έργου θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και ύστερα.

Ο προϋπολογισμός του έργου, για το οποίο πρόκειται να διενεργηθεί διαγωνισμός κατασκευής, αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ – δεδομένου ότι από την αρχικά σχεδιαζόμενη απόσταση των 22 χιλιομέτρων, εν τέλει θα κατασκευαστούν τα 14 χιλιόμετρα καθότι ήδη ο δήμος Γλυφάδας έχει αναθέσει μέρος του έργου που αφορά στην περιοχή που διαχειρίζεται, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με τον δήμο Καλλιθέας, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης να τρέξει το έργο για λογαριασμό του. Θυμίζουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο το έργο που αφορούσε όμως σε κατασκευή 22 χιλιομέτρων, ήταν στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που όπως προαναφέραμε στην πορεία τροποποιήθηκε.


Οι ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου
Η πραγμάτωση του έργου αντιμετωπίζει ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με το σημείο που βρίσκεται η Μαρίνα Αλίμου, την οποία διαχειρίζεται η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη Μαρίνα Αλίμου, θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την ακριβή χωροθέτηση της Μαρίνας, προκειμένου να αναλάβει το μέρος του έργου που αφορά στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου για το τμήμα της έκτασης που συνδέεται με την επένδυση στο συγκεκριμένο σημείο από πλευράς Reds.

Την ίδια στιγμή, ο δήμος Γλυφάδας έχει αναδείξει από την πλευρά του την κατασκευαστική εταιρεία – εργολάβο για να κατασκευάσει τον ποδηλατόδρομο. Σε κάθε περίπτωση, το έργο που αφορά στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου στη Γλυφάδα θα πρέπει να έχει ανάλογες προδιαγραφές με αυτές που έχει και το υπόλοιπο τμήμα του ποδηλατοδρόμου, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ομοιομορφία.

Για το έργο στο σύνολό του έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται η σχετική έγκριση, δεδομένου ότι το σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί με πόρους προερχόμενους από το Ταμείο.

Η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη συμφωνήσει και με την Ελληνικό Α.Ε. σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του ποδηλατοδρόμου επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, για το τμήμα που θα εκτείνεται παράλληλα προς την υπογειοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική οδική αρτηρία και συγκεκριμένα στο τμήμα μπροστά στην εμβληματική επένδυση στο μητροπολιτικό πάρκο.

Εκκρεμεί συμφωνία και για ακίνητα της ΕΤΑΔ που θα διαπερνά ο ποδηλατόδρομος
Ταυτόχρονα όμως το ΤΑΙΠΕΔ για να μπορέσει να τρέξει τον διαγωνισμό, καλείται να διευθετήσει ένα ακόμη εμπόδιο που σχετίζεται με περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία μισθώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου σε ιδιώτες, και η χάραξη του ποδηλατοδρόμου θα διαπερνά τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Λόγω αυτού του γεγονότος απαιτείται η διευθέτηση του θέματος και με τους εκάστοτε μισθωτές των ιδιοκτησιών αυτών.

Δήμος Αλίμου: Χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων για τη δημιουργία τοπικού ποδηλατοδρόμου που θα συνδέεται με τον ποδηλατόδρομο της Ποσειδώνος
Σημειώνεται ότι πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στον δήμο Αλίμου, έγινε γνωστό ότι ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάκαμψης και Επενδύσεων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προορίζεται για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου. Η κατασκευή θα εκτείνεται από την παραλία του Αλίμου και θα φτάνει έως και το μετρό στο Άνω Καλαμάκι, ενώ θα διέρχεται από τις κατοικημένες περιοχές του δήμου και θα ενώνεται με τον μεγάλο ποδηλατόδρομο της παραλιακής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button