ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑΝ.ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Ποιοι και πόσο αγοράζουν σπίτια στα νότια

Με ανοδική πορεία κινείται η αγορά ακινήτων για β’ κατοικία στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας με Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς αγοραστές να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ψηλά στη λίστα όπως και Αμερικανοί, Άγγλοι, Ισπανοί και Γάλλοι αγοραστές – Οι τιμές που καταγράφονται σε περιοχές των νοτίων προαστίων

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών για αγορά β’ κατοικίας κοντά στην Αθήνα και συγκεκριμένα το παραλιακό μέτωπο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει στην τελευταία της ανάλυση για την εξοχική κατοικία η εταιρία συμβούλων ακινήτων Engel & Völkers, οι εθνικότητες των Γερμανών, Αυστριακών και Ελβετών αγοραστών φαίνεται πως προτιμούν να αγοράσουν β’ κατοικία στα νότια προάστια της Αθήνας. Επίσης, αυτή τη στιγμή ψηλά στη λίστα βρίσκονται και Αμερικανοί, Άγγλοι, Ισπανοί και Γάλλοι αγοραστές.

Οι λόγοι που οδηγούν στην αύξηση της αγοράς ακινήτων από ξένους αγοραστές

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για δεύτερη κατοικία στα νότια προάστια αυξάνεται σταθερά, λόγω διαφόρων παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν βέβαια τη φυσική ομορφιά της περιοχής, αλλά και την εγγύτητά της με το κέντρο της Αθήνας, αλλά και το αεροδρόμιο. Σημαντικό ρόλο παίζουν φυσικά και οι υπόλοιπες ανέσεις της, όπως μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ και τα εστιατόρια, αλλά και οι ελκυστικές τιμές.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, η αυξημένη αγορά ακινήτων σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της Αθήνας έρχεται ως επακόλουθο της έναρξης των εργασιών για την ανάπτυξη της επένδυσης του Ελληνικού, αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που “τρέχουν” στην περιοχή. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα στη Γλυφάδα, τη Βούλα και το Ελληνικό, καθώς παλιά κτίρια κατεδαφίζονται για να αντικατασταθούν από σύγχρονες κατοικίες. Μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρωθούν και αρκετές νέες κατασκευές με πολυτελή διαμερίσματα, που έχουν ήδη βγει στην αγορά.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο παρατηρείται αύξηση των αγορών από ξένους επενδυτές, είναι το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος πρόκειται να συνεχίσει το πρόγραμμα της Golden Visa για το 2023. Με βάση αυτό, οι υπήκοοι τρίτων χωρών στην Ελλάδα έπρεπε να επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ένα ακίνητο προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, απαιτείται μια επένδυση του ύψους των 500.000 ευρώ σε ένα ακίνητο για να δικαιούται κανείς τη χρυσή βίζα, ενώ σε λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές, αρκούν μόνο 250.000 ευρώ.

«Οι προσδοκίες των αγοραστών για ένα δεύτερο σπίτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνουν συχνά ανέσεις υψηλής ποιότητας, όπως πισίνες, πρόσβαση στην παραλία και θέα στη θάλασσα. Αναζητούν επίσης ακίνητα που προσφέρουν ιδιωτικότητα, ασφάλεια και εγγύτητα στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ μία άλλη παράμετρος που επίσης παίζει ρόλο για τη συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών από το εξωτερικό αποτελεί και το γεγονός ότι είναι αρκετοί αυτοί που ζητούν να υπάρχουν κοντά και οργανωμένη εμπορική πιάτσα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γλυφάδας. Η γενική απαίτηση για τους περισσότερους υποψηφίους αγοραστές είναι το ακίνητο να έχει τα χαρακτηριστικά του νέου ή τουλάχιστον ανακαινισμένου. Αν δεν είναι ανακαινισμένο να έχει θέα και να βρίσκεται όσο πιο κοντά στη θάλασσα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την κατοικία τους όπως θέλουν. Μια άλλη τάση για τους ξένους αγοραστές που αναζητούν δεύτερη κατοικία είναι η αγορά διαμερισμάτων premium που αποτελούν μέρη ενός συγκροτήματος για επιπλέον ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Engel & Völkers.

Οι τιμές που καταγράφονται

Όσον αφορά στις τιμές, τα υψηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Βουλιαγμένη, όπου οι χαμηλότερες τιμές για μη ανακαινισμένα σπίτια είναι στις 4.000 ευρώ ανά τ.μ.. Για τις καινούργιες κατοικίες, η τιμή υπερδιπλασιάζεται στις 9.000 ευρώ ανά τ.μ.. Αντίστοιχα συμβαίνει και στη Γλυφάδα με τιμές από 3.500 ευρώ ανά τ.μ. για τα παλιά έως τις 7.800 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα πιο φθηνά σπίτια από 1.500 ευρώ ανά τ.μ. και πάνω στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, τα βρίσκουμε στην περιοχή του Λαγονησίου.

Related Articles

Back to top button