ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Σήμερα η «προσωρινή» απόφαση για το εάν θα κόβεται το ρεύμα

Η απάντηση του Πρωτοδικείου επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής που θα απαγορεύει το κόψιμο του ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής αναμένεται σήμερα στις 12.30 το πρωί

Στο «μικροσκόπιο» του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας βρίσκεται το αίτημα καταναλωτικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μην κόβεται το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν η προσωρινή διαταγή γίνει δεκτή, η απόφαση θα ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που αφορά στην πρώτη συλλογική αγωγή καταναλωτών για το επίμαχο ζήτημα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσε ο Πρόεδρος εργαζομένων ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνάδελφοι του προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. «Εντολές εκτελούν. Ανεξάρτητου τιμολογίου, ανεξάρτητου πελάτη, εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε καθημερινά εντολές για διακοπή ρεύματος. Περίπου 500 μόνο στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Μπορούν να αρνηθούν ότι δεν έχουν δώσει εντολή; Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει πάνω από 5,5 εκ. πελάτες» εξήγησε στους δικαστές.

Νωρίτερα, είχα δοθεί «μάχη» για να μην δοθεί αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης, με το δικαστήριο όμως να αναβάλλει για τις 6 Ιουλίου. Η πλευρά της ΔΕΗ ζήτησε την αναβολή της δίκης ενόψει της επικείμενης απόφασης μετά από δική της αίτηση για να κριθεί με το θεσμό της πιλοτικής δίκης το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Άρειο Πάγο.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των καταναλωτών χαρακτήρισαν προσχηματικό και παρελκυστικό το αίτημα αναβολής, ζητώντας από την πλευρά της ΔΕΗ να δεσμευθεί πως μέχρι να κριθεί η υπόθεση από το ανώτατο δικαστήριο δεν θα υπάρξει διακοπή ρεύματος σε κανέναν καταναλωτή. Μάλιστα, επικαλέστηκαν μαρτυρία της ΔΕΗ ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν δεκάδες αιτήματα διακοπής ρεύματος ακόμα και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτό ζήτησαν από το δικαστήριο ακόμα και αν αναβάλει -όπως έπραξε- την υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, να εκδόσει προσωρινή διαταγή ως δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές που κινδυνεύουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν και μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Στις 14 Ιουνίου η ακρόαση στον Άρειο Πάγο

Την πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης στον Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε η ΔΕΗ, ώστε να εκδικαστούν τελεσίδικα οι συλλογικές αγωγές τουλάχιστον 1.700 καταναλωτών που συντονίζει το ΙΝΚΑ. Η ακρόαση των ενδιαφερομένων στον Αρειο Πάγο για να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ έχει οριστεί στις 14 Ιουνίου. Σκοπός της ΔΕΗ είναι για να αποφύγει μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες και θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα.

tromaktiko.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button