ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑΝ.ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Σε οριακό σημείο οι οικονομικές «αντοχές» των ενοικιαστών στην Αθήνα

Με βάση τα στοιχεία µεσιτικών γραφείων από το 2017 µέχρι και το 2022, η µέση αύξηση των ενοικίων στην Αττική αγγίζει το 35%, ενώ περιοχές υψηλής ζήτησης, στα βόρεια και τα νότια προάστια, ή στο κέντρο της Αθήνας, έχουν αυξηθεί ακόµα και κατά 45% ή 55%.

Η µέση τιµή ενοικίασης στην Αττική διαµορφώνεται σε 684 ευρώ τον µήνα, ποσό που µεταφράζεται σε ετήσια δαπάνη ύψους 8.208 ευρώ. Την ίδια στιγµή, το µέσο κατά κεφαλήν δηλωθέν εισόδηµα των φορολογουµένων στην Αττική διαµορφώνεται σε 23.430 ευρώ, κάτι που σηµαίνει ότι ένας εργαζόµενος που νοικιάζει ακίνητο, χωρίς να επιµερίζεται το κόστος σε περισσότερα µέλη, θα πρέπει να καταβάλει το 35% των εσόδων του µόνο για να καλύψει το κόστος του ενοικίου. Με βάση την ορθή πρακτική διαχείρισης, το ενοίκιο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% των εσόδων ενός νοικοκυριού.

Ωστόσο στην πράξη η κατάσταση είναι ακόµα χειρότερη, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειονότητα των ενδιαφερόµενων ενοικιαστών είναι νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, των οποίων τα εισοδήµατα είναι ασφαλώς χαµηλότερα των 23.430 ευρώ, που αντιστοιχούν σε µηνιαίο εισόδηµα που προσεγγίζει τις 2.000 ευρώ. Η συγκεκριµένη ηλικιακή οµάδα αριθµεί 907.430 µέλη.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν επιτακτική την αναζήτηση λύσεων, τόσο προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιµών των ενοικίων, µέσω και της αύξησης της προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση, όσο και προς την κατεύθυνση της αύξησης των απολαβών των εργαζοµένων. Παράλληλα, ήδη έχει καταστεί σαφές ότι για όσους έχουν τη σχετική επιλογή, η µετακίνηση σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας ίσως να αποτελεί µια περισσότερο βιώσιµη λύση, τουλάχιστον για κάποια χρόνια.

anemosradio.gr

Related Articles

Back to top button