ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Πώς έγινε το δυστύχημα – Γιατί τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή

Σύγκρουση τρένων: Αν και στο σημείο υπάρχει διπλή γραμμή, για άγνωστο λόγο ο σταθμάρχης της Λάρισας οδήγησε την αμαξοστοιχία στη γραμμή καθόδου στην οποία κινείτο ήδη το εμπορικό τρένο

Αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής το ερώτημα πώς συνέβη και βρέθηκαν στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη με αποτέλεσμα 38 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους δεδομένου ότι σε όλο το μήκος της η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη είναι διπλή.

Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι η επιβατική αμαξοστοιχία με αριθμό 62 βρέθηκε στο ρεύμα καθόδου – προς Αθήνα – στην οποία εκινείτο ήδη η εμπορική αμαξοστοιχία ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στη γραμμή ανόδου – προς Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τραγικό δυστύχημα με τους 38 νεκρούς φαίνεται να αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος αν και αυτό μένει να διερευνηθεί.

Παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, η απουσία σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να εγκλωβίζει τον ελληνικό σιδηρόδρομο που μόνο από θαύμα δεν είχε θρηνήσει μέχρι σήμερα τόσους νεκρούς

Αν και είναι νωρίς να φωτιστούν όλες οι πτυχές της πολύνεκρης τραγωδίας, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά πιθανώς με μεγάλη ταχύτητα. Εκτιμάται πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα, δεν γύρισε τα κλειδιά, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μηχανικά η διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, στέλνοντας στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα.

Σημειώνεται, δε, ότι ο επόμενος σταθμός μετά τη Λάρισα είναι στους Νέους Πόρους.

tempi_mesa_1

Μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, κ. Κώστας Γενηδούνιας, ανέφερε ότι αν λειτουργούσε η φωτοσήμανση η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Συνέβη ότι φωνάζουμε τα τελευταία χρόνια καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν και όλα γίνονται χειροκίνητα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη». Αν λειτουργούσαν τα φωτοσήματα, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν.

Οι πληροφορίες επομένως δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και συμβατικές μεθόδους λειτουργίας, που δεν μπορούν να νικήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα παρά την μεγάλη εμπειρία των μηχανοδηγών.

Σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο κ. Γενηδούνιας μιλώντας νωρίτερα και στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι στο σημείο υπάρχει διπλή γραμμή, ένα τρένο ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, ωστόσο τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή!

Να σημειωθεί ότι προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του δικτύου παρουσιάστηκε από χθες το απόγευμα καθώς ένα καλώδιο κόπηκε στον Παλαιοφάρσαλο, προκαλώντας καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των επιβατών και τα προβλήματα με τα εισιτήρια, εκπρόσωποι της Hellenic Train υποστηρίζουν ότι υπάρχει λίστα με τους επιβάτες αλλά στον σιδηρόδρομο δεν είναι υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση όπως στα αεροπλάνα, επομένως σε ένα όνομα μπορεί να αναλογούν 4 εισιτήρια. Κάτι όμως που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Δείτε βίντεο: Πώς έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη – Γιατί τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή – Ανθρώπινο λάθος;

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button