ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Eπίσκεψη Νίκου Δένδια, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στη Γκάνα και στη Γκαμπόν

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει κατά το διάστημα 11 έως 13 Ιανουαρίου 2023 περιοδεία σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ακτή του Ελεφαντοστού (Abidjan, 11.01.2023), τη Γκάνα (Accra, 12.01.2023) και τη Γκαμπόν (Libreville, 13.01.2023). Κατά την παραμονή του στις ανωτέρω χώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους.

Aνδρέας Κονδύλης: Δύο νέοι μεγάλοι παιδικοί σταθμοί στον Άλιμο

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ακτή του Ελεφαντοστού, της πρώτης επίσκεψης Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συνομιλίες με την ομόλογό του Kandia Camara. Eπιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Alassane Dramane Ouattara. Επιπροσθέτως, αναμένεται να συναντήσει στελέχη της Africa Development Bank, ενώ θα επισκεφθεί και το Interregional Maritime Security Institute (ISMI) στον λιμένα τoυ Abidjan.

Στις 12 Ιανουαρίου, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη Γκάνα (η πρώτη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021), ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση στο Abidjan με την Υπουργό Εξωτερικών και Περιφερειακής Ενσωμάτωσης, Shirley Ayorktor Botchwey. Κατά την παραμονή του στη Γκάνα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου, στην πόλη Tema, το οποίο στηρίζεται από δωρεές Ελλήνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Γκάνα.

Την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του στη Γκαμπόν (η πρώτη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021). Κατά την παραμονή του στη Libreville, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Michael Moussa-Adamo. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Ali Bongo Ondimba. Eπιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Lee James Taylor White, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την προβολή της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς («Our Ocean Conference 2024») που θα φιλοξενηθεί από τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα τον παρελθόντα Ιούλιο.

Ψάχνεις ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ στα νότια;
Κατά την περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις ανωτέρω τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, προγραμματίζεται η υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τα συγκεκριμένα κράτη σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, των επενδύσεων και του πολιτισμού.

Επιπλέον, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν τη συνεργασία της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, με βάση την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το έκτο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών στην Υποσαχάρια Αφρική, καθώς και το τέταρτο ταξίδι του στη Δυτική Αφρική, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με τη συγκεκριμένη περιοχή.

ΠΗΓΗ:NOTIA.GR

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button