ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΓΛΥΦΑΔΑΝ.ΠΡΟΑΣΤΙΑ

JD Sports: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με νέο κατάστημα στη Γλυφάδα

Ο βρετανικός όμιλος υλοποιεί σχέδιο επέκτασης της ομώνυμης αλυσίδας διεθνώς, εξαγοράζοντας μετόχους μειοψηφίας και στρατηγικούς συνεργάτες πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα εξαγόρασε την αλυσίδα Cosmos Sport το 2021.
Ηαγορά της Γλυφάδας θα υποδεχθεί το επόμενο κατάστημα της διεθνούς αλυσίδας αθλητικών ειδών JD Sports στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το πλάνο ενίσχυσης της παρουσίας της εταιρείας στην χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Η αλυσίδα μετράει ήδη τρία σημεία στην εγχώρια αγορά, σε Σπάτα, Χαλκίδα καθώς και το εμπορικό κέντρο River West στο Αιγάλεω, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία μέσα στους τελευταίους 11 μήνες, και μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα ακόμη σημείο θα προστεθεί στα νότια προάστια της Αθήνας. Στις 10 Αυγούστου θα λειτουργήσει επίσης το δεύτερο κατάστημα της JD Sports στην κυπριακή αγορά, στο εμπορικό κέντρο Mall of Cyprus, στην περιοχή Στροβόλου. Στον προγραμματισμό της αλυσίδας περιλαμβάνεται επίσης το άνοιγμα ενός ακόμη σημείου μέσα στους χώρους του Πύργου του Πειραιά, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο τέλος του έτους.

Ο βρετανικός όμιλος, ο οποίος εξαγόρασε την ελληνική αλυσίδα Cosmos Sport το 2021, από την οικογένεια Τσικνάκη και την EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, διατηρεί σταθερό το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη και των δύο αλυσίδων στην εγχώρια αγορά, ωστόσο έχει ιδιαίτερα δυναμικά πλάνα ενίσχυσης της παρουσίας της JD διεθνώς στην βάση της στρατηγικής “JD First”. Ήδη έχουν ανοίξει 32 νέα καταστήματα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ ακόμη 150 σημεία πρόκειται να προστεθούν στο δίκτυο της JD μέχρι το τέλος του 2023.

Στόχος είναι το άνοιγμα 350 καταστημάτων ετησίως, διεθνώς. Ως προς τις οικονομικές του επιδόσεις, ο βρετανικός όμιλος εκτιμά ότι το κέρδη προ φόρων της δωδεκάμηνης χρήσης που ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024 θα ανέλθουν σε 1,04 δισ στερλίνες, με το 35% της κερδοφορίας του να επιτυγχάνεται μέσα στο πρώτο μισό της χρήσης. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο (Φεβρουάριος-Απρίλιος) ο όμιλος είχε αυξημένες πωλήσεις κατά 15% συγκριτικά με πέρσι, ενώ ο Μάιος έκλεισε με αύξηση εσόδων κατά 8%.

Πολύ θετική είναι η εξέλιξη των εσόδων μέχρι στιγμής πανευρωπαϊκά, στην Βρετανία και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ενώ κατώτερα των προσδοκιών φαίνεται να κινούνται οι πωλήσεις στην αμερικανική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία απλοποίησης της δραστηριότητας του στην Ευρώπη, καθώς και επέκτασης σε νέες, πολλά υποσχόμενες αγορές.

Η στρατηγική με την ονομασία “Complementary Concepts” αφορά στην ανάκτηση του πλήρους ελέγχου των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές μέσω τοπικών συνεργατών και την ισχυροποίηση του σήματος JD Sports πανευρωπαϊκά. Έτσι, ο όμιλος ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού 20% στην JD Sports Fashion Germany, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της δραστηριότητάς του στην γερμανική αγορά.

Επιπλέον, ο όμιλος ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου της δραστηριότητας του στην Ιβηρική χερσόνησο, αποκτώντας το υπολειπόμενο 49,98% της Iberian Sports Retail Group από την εταιρεία συμμετοχών Balaiko Firaja Invest and Sonae Holdings έναντι 500,1 εκατ ευρώ. Η συγκεκριμένη δραστηιρότητα ελέγχει δίκτυο περισσοτέρων από 460 καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων JD και Sprinter στην Ισπανία, Sport Zone στην Πορτογαλία και Aktiesport και Perry Sport στην Ολλανδία. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης η εξαγορά της γαλλικής εταιρείας αθλητικών ειδών Courir, έναντι 250 εκατ. ευρώ, εφόσον εγκριθεί από τις αρχές ανταγωνισμού. Η εν λόγω εταιρεία ελέγχει 313 καταστήματα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ λειτουργεί επίσης 36 σημεία σε πρώην γαλλικές κτήσεις και χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής.

Τέλος, ο όμιλος εισήλθε στην αγορά της Μέσης Ανατολής, υπογράφοντας συμφωνία ανάπτυξης μέσω franchising με την εταιρεία GMG, με έδρα το Ντουμπάι. Η δεκαετής συμφωνία συνεργασίας αφορά το άνοιγμα τουλάχιστον 50 καταστημάτων JD Sports μέχρι το 2028 σε αγορές-κλειδιά του αραβικού κόσμου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Αίγυπτος.

businessdaily.gr

Related Articles

Back to top button